about....

This blog is a summary of some of my collections and individual old items they own. Each of them has its own history. So this way I want to share the nostalgia of these things with others - friends.
It was very pleasant for me if someone has something from them or knows where I can find help in finding them.


Το blog αυτό αυτή αποτελεί μια συνοπτική παρουσίαση από ορισμένες απο τις συλλογές μου και από μεμονωμένα παλιά αντικείμενα που κατέχω. Το κάθε ένα από αυτά έχει την ιστορία του. Έτσι με αυτό το τρόπο θέλω να μοιραστώ την νοσταλγία αυτών των πραγμάτων με άλλους ανθρώπους - φίλους. Θα ήταν πολύ ευχάριστο για μένα αν έχει κάποιος κάτι από αυτά ή γνωρίζει που μπορώ να βρω να με βοηθήσει στην εύρεση τους.

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Greek telephone coins Token - Ελληνικά τηλεφωνικά κέρματα

   Μετά την ίδρυση της ΑΕΤΕ και την αυτοματοποίηση των αστικών τηλεφωνικών κέντρων που πραγματοποιήθηκε σε πολλές πόλεις της χωράς η εταιρεία προχώρησε από το 1936, περίπου, στην εγκατάσταση κοινόχρηστων τηλεφώνων σε επίκαιρα σημεία της Αθήνας για την εξυπηρέτηση της ανάγκης των πολιτών για επικοινωνία καθώς η εγκατάσταση τηλεφώνου σε κάθε σπίτι ήταν δύσκολη και κυρίως ακριβή υπόθεση.
  Αρχικά εγκαταστάθηκαν 50 τηλεφωνικοί θάλαμοι στο κέντρο της Αθήνας.
Η τηλεφωνική συσκευή, κερματοδέκτης, ήταν μόνιμα στερεωμένη στον τοίχο, ήταν ενισχυμένης κατασκευής και λειτουργούσε με την χρήση ειδικού κέρματος.

Το κέρμα ήταν ορειχάλκινο μικρών διαστάσεων  και είχε δυο εγκοπές από την μια πλευρά και μια εγκοπή από την άλλη ,καθώς και το λογότυπο της ΑΕΤΕ.

   Ο λόγος που χρησιμοποιήθηκαν κέρματα αντί νομισμάτων της εποχής ήταν γιατί η τιμή τηλεφωνήματος θα μπορούσε να αλλάζει χωρίς επεμβάσεις επί του κερματοδέκτη αφού τα τηλεφωνικά κέρματα πωλούνταν στα περιπτερά και μαγαζιά στο ύψος που όριζε κάθε φορά η ΑΕΤΕ.
   Το κέρμα αντιστοιχούσε σε μια αστική τηλεφωνική συνδιάλεξη χωρίς καθορισμένο χρόνο και με την απάντηση του καλούμενου το κέρμα έπεφτε σε ειδικό κουτί το όποιο άνοιγαν οι υπάλληλοι της τηλεφωνικής εταιρείας σε τακτά χρονικά διαστήματα ,αυτονόητο είναι ότι σε περίπτωση μη απάντησης του καλούμενου το κέρμα επιστρεφόταν στον κάτοχο του.

  Τα κέρματα που χρησιμοποιήθηκαν από το 1936 έως το 1952 περίπου , και έφεραν το λογότυπο της ΑΕΤΕ ήταν 6 διαφορετικά .

   Ο πόλεμος , η κατοχή και ο εμφύλιος που ακολούθησε ματαίωσαν τα σχεδία της ΑΕΤΕ για την εγκατάσταση κοινοχρήστων τηλεφωνικών θαλαμών κερματοδεκτών στην επαρχία ,έτσι την εγκατάσταση νέων θαλαμών ανέλαβε πλέον ο νεοσυσταθείς ΟΤΕ μετά το 1950.

   Μετά την σύσταση του ΟΤΕ τα κέρματα απέκτησαν νέο λογότυπο καθώς και ημερομηνία κοπής κι’ αλλά σύμβολα.
   Τα κέρματα που χρησιμοποιήθηκαν από το 1952 έως το 1972 και έφεραν το λογότυπο του ΟΤΕ αποσύρθηκαν λόγω αντικατάστασης των κερματοδεκτών με νομισματοδεκτες που δέχονταν τα κοινά κέρματα που κυκλοφορούσαν ,(αρχικά 1 δραχμή).

Κομμάτια απο την δικιά μου συλλογή.....

ΑΕΤΕ
 
 ΟΤΕ - 1960
 ΟΤΕ - 1962
 ΟΤΕ - 1963
 ΟΤΕ - 1964
 ΟΤΕ - 1965
 ΟΤΕ - 1966 ΤΣΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ - ΑΝΑΠΟΔΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ
 ΟΤΕ - 1966 ΤΣΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΟΤΕ - 1966
 ΟΤΕ - 1967
 ΟΤΕ - 1970



Κερματα ΑΕΤΕ

ΑΕΤΕ με διαμετρο 21χιλ
ΑΕΤΕ με διαμετρο 19χιλ Α
ΑΕΤΕ τηλεφωνικο κερμα με λεπτα γραμματα
ΑΕΤΕ τηλεφωνικο κερμα με χοντρα γραμματα
ΑΕΤΕ τηλεφωνικο κερμα Β

Κερματα ΟΤΕ

ΟΤΕ με διαμετρο 21 χιλ
ΟΤΕ με διαμετρο 19 χιλ Α
ΟΤΕ  τηλεφωνικο κερμα A
ΟΤΕ τηλεφωνικο κερμα Γ
ΟΤΕ τηλεφωνικο κερμα (σκετο)
ΟΤΕ τηλεφωνικο κερμα 1960ΟΤΕ τηλεφωνικο κερμα 1962
ΟΤΕ τηλεφωνικο κερμα 1963
ΟΤΕ τηλεφωνικο κερμα 1964
ΟΤΕ τηλεφωνικο κερμα 1965

ΟΤΕ τηλεφωνικο κερμα 1966
ΟΤΕ τηλεφωνικο κερμα 1966 (Τσακογιαννης)
ΟΤΕ τηλεφωνικο κερμα 1966 (Τσακογιαννης Π.Α.)
ΟΤΕ τηλεφωνικο κερμα 1967ΟΤΕ τηλεφωνικο κερμα 1970


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου